QVV

Historie

Een blik in het verleden

Januari 1990

Na de ontgroening op Ameland dan eindelijk te hebben verwerkt en inmiddels na het 3e moduul de draai nog steeds niet gevonden te hebben, gaat de eerste brief de deur uit om de interesse voor een eventuele jaarclub te peilen. Personen die elkaar amper kennen, absoluut niet mogen of juist de beste maatjes zijn, worden bij elkaar gebracht. Herberg De Stee in Leeuwarden wordt als vergaderhonk gekozen. De eerste gegadigden zijn: Rob, Ricardo, Hans, Cees-Jan, Hans, Jan-Albert, Arjan en als laatste twee Maurice en Gerald. Kennismaking, creativiteit en ambitie vormen de hoofdzaken tijdens deze bijeenkomsten. Na de eerste kennismaking wordt er hard over een naam voor de jaarclub nagedacht. Ook het eventueel op te stellen Huishoudelijk Reglement krijgt de nodige aandacht. Na het doorploeteren van diverse boekwerken wordt dan uiteindelijk achterin Van Dale’s woordenboek Frans een geschikte naam gevonden. “Qui Vivra Verra”, hetgeen vrij vertaald zoveel betekent als “Komt tijd, komt raad”, “De tijd zal het leren” of "Wie leeft zal zien", wordt door negen leden als zeer toepasselijk op hun studie en toekomst gezien. De tijd zal het leren of deze, inmiddels zeer hechte groep vrienden, elkaar kunnen vormen, helpen en steunen en daarnaast ook een goede tijd bezorgen, tijdens hun studie en allicht daarna.


Februari 1990

Kort na 5 februari 1990, de oprichtingsdatum, besluiten de leden een dispuut in plaats van een jaarclub te vormen. Dit met het oog op de continuïteit en de uitdaging om ieder jaar nieuwe leden aan te trekken. Om de naar buiten toetreding van dit jonge dispuut wat meer geloofwaardigheid te geven, wordt er een bestuur aangesteld dat gedurende één jaar zitting zal hebben, om dan plaats te maken voor een nieuw bestuur. Statuten worden opgesteld, inschrijving bij de Kamer van Koophandel volgt en een eigen bankrekening voor het dispuut wordt geopend.


Februari 1991

Inmiddels is er een dispuutsjaar voorbij. Wanneer wij terugblikken kunnen wij onszelf best wel een beetje op de borst kloppen. Een hechte band onder haar leden, een prachtig zeilweekend, in het oog springende dispuutkleding en natuurlijk het belangrijkste, een vorming van verschillende persoonlijkheden is wat Dispuut Qui Vivra Verra dit jaar heeft weten te bereiken. Qui Vivra Verra, “Komt tijd, komt raad”, is iets wat voor dit dispuut dit jaar zeker heeft gegolden. Hopende op een zekere toekomst voor het Dispuut en haar leden gaan wij er ook in de aankomende jaren weer met volle moed tegenaan. Bovenstaand verhaal dateert uit lang vervlogen tijden, maar is ook nu nog steeds van toepassing. Een tijdloze gedachte die zich nog steeds moeiteloos op het dagelijks leven laten toepassen. Door de jaren heen hebben wij de continuïteit van ons dispuut op diverse locaties wereldwijd gevierd. Het 1e lustrum (5-jarig bestaan) werd gevierd in de Ardennen. Na een fantastisch 2e lustrum dat herdacht werd op het eiland Malta (1995) en een 3e lustrum dat een week lang gevierd werd in het zonnige en tropische Thailand (2005), was het voor het 4e lustrum tijd voor een unieke beleving in Jordanië (2010). Inmiddels is Qui Vivra Verra uitgegroeid tot een hecht netwerk van vrienden die allen in Leeuwarden hebben gestudeerd. Vanuit de 9 Heeren in de oprichtingslichting heeft Qui Vivra Verra in de afgelopen twintig jaar een sterk en kwalitatief netwerk opgebouwd. Iets wat nu zich uitdrukt in meer dan 80 leden die allen affectie hebben met de verschillende aspecten van International Hospitality Management. Hiermee beschikt het over enorm veel ervaring, kennis en passie om de zittende leden van Qui Vivra Verra te ondersteunen! Wie leeft zal zien is één van de letterlijkste vertalingen van Qui Vivra Verra en de tijd zal het ons hoe dan ook leren!